Dômyselné odvodňovacie vrty zastavili zosuvy svahov nad sídliskom

02.04.2012 Dolný Kubín

Dolný Kubín 2. apríla (TASR) – Použitie dômyselnej francúzskej technológie odvodňovacích vrtov zastavilo podľa vedúceho odboru výstavby a životného prostredia Mestského úradu v Dolnom Kubíne Mariána Smoleňa dlhodobo pozorované postupné zosuvy svahov nad tamojším sídliskom Banisko.

"Bezproblémové už takmer rok a pol trvajúce obdobie od ukončenia sanačných prác dokazuje, že sa zosúvajúce svahy, ktoré začali ohrozovať výškové bytové domy, radové garáže i miestne komunikácie, podarilo stabilizovať. Nedochádza k ich ďalším deformáciám a nebezpečnému pohybu pôdy," zhodnotil aktuálny stav.

Dolnokubínska samospráva využila na základe vyhlásenej mimoriadnej situácie na tento účel 266.000 eur z rezervy vlády SR na prevenciu pred živelnými pohromami a viac ako 33.000 eur z vlastných zdrojov. Na podmáčaných strmých svahoch nad sídliskom pribudlo celkovo 35 hĺbkových vrtov.

Prebytočná podzemná voda sa prostredníctvom systému tzv. sifónových drenáží priebežne odčerpáva do dažďovej kanalizácie. Podľa Pavla Kozáčika zo zhotoviteľskej stavebnej spoločnosti mala vo svete často používaná francúzska technológia slovenskú premiéru práve na sídlisku Banisko v Dolnom Kubíne.
 

Vyberte región